15.7.12

Frank Ocean - channel ORANGE

Είδος:  R&B
Κυκλοφορεί: 
23 Ιουλίου 2012


     Η πρώτη σκέψη στην ανακοίνωση της δεύτερης θέσης που κατέκτησε ο Frank Ocean στη λίστα του BBC Sound Of 2012 είναι ότι πρόκειται για κάτι αντίστοιχο της περσινής πρωτιάς της Jessie J στην ίδια λίστα. Ενώ λοιπόν περιμέναμε ένα καλοδουλεμένο, αλλά συμβατικό εμπορικό R&B album, το Channel Orange παίρνει διαφορετική κατεύθυνση και αποδεικνύεται υπεράνω προσδοκιών!
     Ο δίσκος ξεχωρίζει κατευθείαν ανάμεσα στους ομοίους του για πολλούς λόγους. Οι στίχοι, ιδιαίτερα συναισθηματικοί και προσωπικοί, συχνά σκοτεινοί και μελαγχολικοί, δίνουν ένα βάθος στο όλο έργο το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει στο συγκεκριμένο είδος τα τελευταία... αρκετά χρονια! Παράλληλα, η μουσική αυτή καθ' αυτή είναι υψηλής αισθητικής και παρουσιάζει πρωτότυπες ιδέες, αποφεύγοντας τη μονοτονία και τα κλισέ. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι στα περισσότερα από τα κομμάτια κρύβονται έντονες soul και funk ρίζες, οι οποίες δίνουν ενδιαφέρουσα μουσική διάσταση.
     Η μουσική αυτή κληρονομιά, βέβαια, αξιοποιείται υποδειγματικά. Στην εποχή της ασύστολης αναπαραγωγής μουσικών του παρελθόντος, όπου ο εκμοντερνισμός του ήχου και η απομάκρυνση της vintage λογικής θεωρείται για κάποιους πρακτική αδιανόητη, οι παραγωγοί του Frank Ocean επιλέγουν παραγωγή σύγχρονη, γεμάτη ηλεκτρονικούς ήχους έξυπνα περασμένους, η οποία έρχεται να δέσει τέλεια με τις soul και funk βάσεις, με αποτέλεσμα μια άρτια ισορροπία μεταξύ του χθές και του σήμερα.
     Και αν με όλα τα παραπάνω κανείς υποθέτει ότι το Channel Orange είναι κάποια μουσική αποκάλυψη, η αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν και ο δίσκος είναι πολύ καλός, αυτό που τον κάνει σημαντικό δεν είναι η αξία του, αλλά η πρόθεσή του: να δώσει βάθος σε ένα είδος προ πολλού διαβρωμένο από την εμπορικότητα, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τους εμπορικούς όρους του R&B.

Βαθμολογία:  9

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Sweet Life , Lost , Bad Religion , Pink Matter

Δεν υπάρχουν σχόλια: