26.10.12

Godspeed You! Black Emperor - 'Allelujah! Don't Bend! Ascend!

Είδος:  Post-Rock
Κυκλοφορεί:  15 Οκτωβρίου 2012


     Μετά από 10 χρόνια, για πολλά από τα οποία κυκλοφορούσε η φήμη ότι βαράνε διάλυση, οι Godspeed You! Black Emperor αιφνιδιαστικά κυκλοφόρησαν νέο album, για να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά του post-rock. Ο δίσκος δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα καινούριο, με την έννοια ότι από τα 4 κομμάτια που περιέχει, οι 2 κεντρικές 20λεπτες συνθέσεις έχουν γραφτεί πριν αρκετά χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 2 (πολύ μικρότερης διάρκειας) λειτουργούν συνοδευτικά και δεν στέκουν μόνα τους ως κομμάτια.
     Το Mladic ανοίγει το δίσκο δυναμικά, μιας και πρόκειται για ένα από τα πιο βαβουριάρικα κομμάτια της δισκογραφίας των Καναδών. Το κομμάτι ξεκινά ήπια, εξελίσσεται, φτάνει στο κεντρικό riff (που θυμίζει κάτι από ανατολή) μέσα σε μια πανδαισία ήχων και φασαρίας, για να εκτονωθεί με έναν όμορφο και αναπάντεχο τρόπο. Την ίδια περίπου συνταγή ακολουθεί και το τρίτο (και έξοχο) κομμάτι We Drift Like Worried Fire, χτίζοντας λίγο λίγο μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, η οποία συχνά πυκνά ξεσπά σε ξέφρενους ηχητικούς χορούς. Οι πάυσεις αφήνουν το κομμάτι να αναπνεύσει και ουσιαστικά χωρίζουν τα διάφορα μέρη, τα οποία είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά δένουν τέλεια. Τα 2 κομμάτια που συμπληρώνουν την tracklist δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον, μιας και βασίζονται στο drone, χωρίς πολλές παρεμβάσεις από άλλα όργανα και ουσιαστικά ο ρόλος τους περιορίζεται στο να διατηρήσουν την πολεμική, κατα κάποιο τρόπο, ατμόσφαιρα.
     Θα μπορούσαν να γραφτούν αναλύσεις επί αναλύσεων για τις συνθέσεις των Godspeed You! Black Emperor, αλλά στην περίπτωσή τους δεν έχει και τόσο νόημα, μιας και η μουσική τους παίρνει διαφορετικές διαστάσεις και μορφές στα αυτιά του κάθε ακροατή. Μπορεί το album αυτό να μην είναι η καλύτερή τους δουλειά, όμως είναι αντιπροσωπευτικό της μουσικής τους ταυτότητας και στέκεται με μεγάλη αξιοπρέπεια ανάμεσα στις εξαιρετικές κυκλοφορίες που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν.

Βαθμολογία:  7½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  We Drift Like Worried Fire

Δεν υπάρχουν σχόλια: