15.2.13

Matthew E. White - Big Inner

Είδος:  Soul  /  Funk  /  Jazz  /  Gospel  /  Country
Κυκλοφορεί:  4 Φεβρουαρίου 2013


    Αν και το συγκεκριμένο album πρόκειται για ντεμπούτο, ο Matthew E. White δεν είναι καινούριος στο χώρο της μουσικής. Χρόνια session μουσικός αλλά και frontman jazz μπάντας, αποφάσισε να στήσει δική του δισκογραφική εταιρεία "σπιτικής" λογικής, με δικούς του μουσικούς που θα αναλάμβαναν τις ηχογραφήσεις κάθε συνεργαζόμενου καλλιτέχνη.
     Το Big Inner είναι λοιπόν η πρώτη solo του απόπειρα υπό τη στέγη της δισκογραφικής του και το "σπιτικό" αυτό feel βρίσκεται παντού διάχυτο μέσα του. Η μουσική, επηρεασμένη όσο δεν πάει από τις μαύρες μουσικές της δεκαετίας του '70, μοιάζει αμόλυντη από οποιαδήποτε εποχιακή νόρμα, χωρίς ωστόσο να ηχεί παρωχημένη. Στοιχεία από soul, jazz, funk, country και διάφορες άλλες μουσικές αναμειγνύονται με επιτυχία, με τη ζεστή παραγωγή να λειτουργεί επικουρικά. Στην tracklist υπάρχουν εναλλαγές μεταξύ κομματιών υποτονικών και άλλων περισσότερο funky. Η γαλήνια φωνή του Matthew ίσως δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει τα δεύτερα, αλλά εκεί έρχονται τα χορωδιακά gospel φωνητικά για να δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη. Οι συνθέσεις πάντως, αν και δύσκολα γίνονται συγκλονιστικές, όλες τους εξελίσσονται με μεγάλη μαεστρία και φανερώνουν μουσικούς πολύ καλά διαβασμένους. Καλύτερη απόδειξη το υπέροχο One Of These Days που ανοίγει το δίσκο.
     Εντάξει, αν το Big Inner είχε κυκλοφορήσει το '70 θα ήταν "ένας ακόμη καλός δίσκος", ανάμεσα σε πολλούς καλούς όμοιούς του. Δεδομένης όμως της εποχής, ξεχωρίζει και για την ποιότητά του αλλά και για τις προθέσεις του. Η εξάπλωση της εναλλακτικής σκηνής (και) στη soul καλά κρατεί...

Βαθμολογία:  7

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: 
One Of These Days
, Will You Love Me , Brazos

Δεν υπάρχουν σχόλια: