7.1.13

A$AP Rocky - LongLiveA$AP

Είδος:  Hip Hop
Κυκλοφορεί:  15 Ιανουαρίου 2013


     Ανάμεσα στην αθλιότητα του σύγχρονου εμπορικού hip hop, κυκλοφορούν κάθε χρόνο μερικά (μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) δισκάκια που ξεχωρίζουν, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Το τελευταίο τέτοιο album ήταν αυτό του Kendrick Lamar. Ο A$AP Rocky, γνωστός από το περσινό του επιτυχημένο mixtape, μπορεί με το πρώτο αυτό album του που παρουσιάζουμε σήμερα να μην φτάνει τον Lamar σε ποιότητα, καταφέρνει όμως να μπει στην κατηγορία των ενδιαφέρουσων hip hop κυκλοφοριών - γι' αυτό και ασχολούμαστε μαζί του σε ένα blog που δεν τα πάει πολύ καλά με το συγκεκριμένο είδος.
      Το πρώτο πράγμα που προκαλεί εντύπωση για τον A$AP Rocky δεν είναι άλλο από την ιστορία του. Δύσκολα παιδικά χρόνια και οικογενειακά δράματα, εμπειρίες που τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί σοβαρά με το hip hop. Και τελικά κατάφερε να υπογράψει αστρονομικό συμβόλαιο με την εταιρεία του, γεγονός που δείχνει το πόσο πολύ ποντάρουν σε αυτόν. Ήδη θεωρείται ένα από τα 4-5 πιο ελπιδοφόρα ονόματα στο χώρο, μην εκπλαγείτε λοιπόν αν φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Το πόσο ποντάρουν σε αυτόν βέβαια φαίνεται και από την όλη (υπέρ)παραγωγή που έχει γίνει στο album. Σαφώς εξελιγμένος σε σχέση με το mixtape και πολύ προσεγμένος στην κάθε του λεπτομέρεια, θα λέγαμε ότι ο ήχος αποτελεί ένα από τα δυνατότερα χαρτία του album, μιας και ειδικά στο hip hop η παραγωγή είναι καθοριστικός παράγοντας.
     Βέβαια το αποτέλεσμα δεν είναι προϊόν ατομικής δουλειάς. Αν ψάξει κανείς στους συντελεστές θα διαπιστώσει ότι έχει επιστρατευθεί ένα τεράστιο team από παραγωγούς και songwriters. Παράλληλα, έχουμε και αρκετές ενδιαφέρουσες συνεργασίες με καλλιτέχνες από ετερόκλητους χώρους (από την Santigold μέχρι και τον Skrillex), χωρίς να λείπουν βέβαια και οι συνήθεις ύποπτοι του hip hop (Drake, Kendrick Lamar, 2 Chainz και άλλοι). Το ευχάριστο είναι ότι παρά την ομαδική δουλειά, ο δίσκος έχει μεγάλη συνοχή.
     Τελικά όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ίδια η μουσική του A$AP Rocky. Μπορεί όπως είπαμε να απέχει αρκετά από το ποιοτικό hip hop (ο Lamar το είχε πλησιάσει περισσότερο), μπορεί μέσα στo album να βρίσκεται μπόλικη σαβούρα, όμως δεν είναι λίγες οι απολαυστικές στιγμές του δίσκου. Φαίνεται ότι ο νέος (ή όποιος άλλος κρύβεται από πίσω τέλος πάντων) είναι ταλαντούχος στο να κατασκευάζει πιασάρικα beats, ενώ ραπάρει παραπάνω από καλά πάνω απ' αυτά. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και την άψογη παραγωγή, το τελικό αποτέλεσμα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Μέχρι εκεί όμως.

Βαθμολογία:  6½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: 
Long Live A$AP , Goldie , Fuckin' Problems , 1 Train

Δεν υπάρχουν σχόλια: