16.1.13

Foxygen - We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic

Είδος:  Indie Rock  /  Psychedelic Pop
Κυκλοφορεί:  22 Ιανουαρίου 2013

 
     Οι Καλιφορνέζοι Foxygen χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να κάνουν το όνομά τους να ακουστεί και να γίνουν σχετικά γνωστοί. Από το 2007 έχουν κυκλοφορήσει αρκετά EPs, ενώ χρειάστηκε να φτάσουμε στον Ιούλιο του 2012 για να δούμε ντεμπούτο album. Ούτε το album εκείνο, όμως, ακούστηκε ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να έχουμε το παρόν 2ο album (με το Illuminati inspired εξώφυλλο) μόλις μισό χρόνο αργότερα και με το buzz γύρω από το όνομά τους να είναι πλέον έντονο.
     Τι είναι αυτό όμως που βλέπουν οι μουσικοί δημοσιογράφοι στους Foxygen και τους κάνει να ποντάρουν στη μελλοντική επιτυχία τους; Η πρωτοτυπία του ήχου τους δεν είναι. Στα 9 τραγούδια του δίσκου παρελαύνει η μισή δεκαετία του '60 (κυρίως η ψυχεδελική περίοδος), με τις αναφορές να ποικίλουν, από τους Beatles και τους Love, μέχρι τους Velvet Underground (Lou Reed talk-singing) και τους Doors σε κάποιες στιγμές. Και επιπλέον, πατάει πάρα πολύ πάνω σε αυτό που ξεκίνησαν οι MGMT το 2008. Ο δίσκος είναι τέρμα retro, δεν έχουμε καμία νέα κατεύθυνση και δεν ακούμε τίποτα καινούριο.
     Αλλού λοιπόν είναι το ζουμί. Μέσα σε αυτόν τον ομολογουμένως περιορισμένης δυναμικής δίσκο, κρύβονται ορισμένα απίστευτα όμορφα κομμάτια. Κομμάτια που συνήθως δεν αποκλίνουν από την πεπατημένη (μόνο σε 1 ή 2 συμβαίνει αυτό), αλλά είναι γραμμένα με μεράκι και πατούν πολύ γερά στα πόδια τους. Δεν είναι από τα κομμάτια που θα προκαλέσουν θαυμασμό ή έκπληξη, αλλά είναι από αυτά που "υπόγεια" τρυπώνουν στις καθημερινές στιγμές και δίνουν χρώμα. Αυτή είναι η γλύκα των Foxygen. Και όταν ξεφουσκώσει το υπερβολικό το hype, αυτό θα μείνει από τη μουσική τους.

Βαθμολογία:  7½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: 
No Destruction
, San Francisco , Shuggie

Δεν υπάρχουν σχόλια: