19.9.13

The 1975 - The 1975

Είδος:  Indie Pop  /  Indie Rock
Κυκλοφορεί:  2 Σεπτεμβρίου 2013


     Οι 1975 είναι ένα νέο συγκρότημα από το Manchester και πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες βρετανικά indie συγκροτήματα που βγαίνουν κάθε χρόνο, τα οποία πλασάρουν έναν safe ήχο που "περνάει" στα αυτιά των ημι-εναλλακτικών και των hipsters, χωρίς όμως να γυρίζει την πλάτη του και στο ευρύ κοινό.
     Κάποια από αυτά τα σπρωγμένα συγκροτήματα (π.χ. οι Two Door Cinema Club) βγάζουν καλές δουλειές, όμως τα περισσότερα περιορίζονται σε μετριότητες (ή και ηλιθιότητες) που μπορεί και να κάνουν κάποια επιτυχία, αλλά ξεχνιούνται πάνω στο εξάμηνο. Τέτοια περίπτωση είναι και οι 1975, των οποίων το album είναι άνετα ένα από τα πιο βαρετά που ακούσαμε φέτος.
     Ο ήχος της μπάντας θυμίζει σε σημεία πολλές άλλες (Foals, Phoenix, Killers, Kings Of Leon, The Big Pink, Bloc Party, Swim Deep κ.ά.), αλλά πουθενά -κυριολεκτικά πουθενά- δεν υπάρχει κάτι δικό τους. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αυθεντικότητας και γνήσιας έμπνευσης, παρά μόνο ένα ασφαλές κολάζ ιδεών αλλονών, πακεταρισμένο με μια okay αισθητική και κομμάτια τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα την έβγαζαν για δύο σεζόν στην playlist του H&M.
     Για καλές συνθέσεις, ούτε λόγος. Είναι απερίγραπτο το πόσο επιφανειακά αντιμετωπίζουν την indie, με πόση ελαφρότητα αποδίδουν ιδέες που μεγάλες μπάντες έχουν καθιερώσει. Το συμπαθητικό και κολλητικό Sex δεν είναι ικανό να στηρίξει μόνο του ολόκληρο δίσκο, ο οποίος μάλιστα περιέχει 16 κομμάτια, λες και ήταν τόσο καλό το υλικό τους που δεν ήξεραν τι να εξαιρέσουν! Και ειλικρινά, στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου η μπάντα ακούγεται σαν μια indie εκδοχή των One Direction - τέτοιο είναι το βάθος τους.
     Εν ολίγοις, η όποια απήχηση μπορεί να έχει στο όποιο κοινό αυτός ο δίσκος, είναι αμφίβολο ότι θα αντέξει στο χρόνο. Όπως αμφίβολο είναι και το να δούμε κάτι καλό από τους 1975 στο μέλλον. Έχουν ήδη καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση που διεκδικούν στο μουσικό χάρτη.

Βαθμολογία:  4½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: 
The City
, Chocolate , Sex

2 σχόλια:

Stiliano είπε...

Kαλησπέρα. Απίθανο το μπλογκ σου!!

Aris είπε...

Καλησπέρα, σε ευχαριστώ πολύ!