3.2.12

Leonard Cohen - Old Ideas

Είδος:  Folk
Κυκλοφορεί:  30 Ιανουαρίου 2012


    O 77χρονος θρυλικός τραγουδοποιός ολοκληρώνει (πιθανότατα) τον κύκλο του στη δισκογραφία με έναν απρόσμενα καλό δίσκο.
     Μετά από μερικές μέτριες (κατά κοινή ομολογία) κυκλοφορίες, ο Leonard Cohen βρίσκει και πάλι τον παλιό καλό του εαυτό. Αυτή τη φορά οι παραγωγοί έστρεψαν την ενορχήστρωση προς περισσότερο φυσικές κατευθύνσεις, τονώνοντας τις ήδη καλές συνθέσεις του Cohen. Μουσικές καινοτομίες φυσικά δεν υπάρχουν, θα ήταν αφελές άλλωστε να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από ένα μεγάλο άνθρωπο που δίνει στο δίσκο το όνομά "Old Ideas". Έτσι, η απλή και γνώριμη folk έρχεται να διαδραματίσει δευτερεύοντα ρόλο, δίνοντας χώρο στα στοιχεία που ανέκαθεν χαρακτήριζαν τον εν λόγω κύριο: το στίχο και την ερμηνεία.
     Ο μεν στίχος, ποιοτικός όπως πάντα, αντλεί τη θεματολογία του κυρίως από τη συνειδητοποίηση της περατότητας της ύπαρξης, αλλά και της αξίας του έρωτα. Η δε ερμηνεία είναι σχεδόν ψιθυριστή και πολύ σοφά έχει τονιστεί από την παραγωγή, μιας και είναι το μέσον με το οποίο ο Cohen δίνει σάρκα και οστά στους στίχους του και βγάζει την ψυχή του. Γυναικεία φωνητικά σε gospel διαθέσεις έρχονται να εμπλουτίσουν τα κομμάτια.
     Συνολικά, πρόκειται για δίσκο πολύ χαμηλών τόνων, που απαιτεί αρκετό χρόνο και αφοσίωση για να νιώσει κανείς το κάθε δευτερόλεπτο. Σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο, όταν ένας τέτοιος καλλιτέχνης μάς αποχαιρετά (και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο).

Βαθμολογία:  7½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Going Home , Amen  , DarknessShow Me The Place

Δεν υπάρχουν σχόλια: